Benvingut/da

Sortir
Barcelona al servei del 'Nuevo Estado'


Voleu llegir-ne un fragment?

Afegir al cistell   
 
Preu: 20,00 €
Col·lecció: Referències
ISBN: 978-84-9766-609-1
Nombre de Pàgines: 240
Mides: 13,5 x 21,5
Enquadernació: Rústica amb solapes
Data primera edició: Setembre del 2017


Compartir aquesta pàgina a:

Barcelona al servei del 'Nuevo Estado'

Depuració a l'Ajuntament durant el primer franquisme

Marc Gil Garrusta

(Primera edició)

Acabada la Guerra Civil, les forces vencedores van instaurar una política repressiva amb la finalitat de ‘netejar’ la maquinària estatal de qualsevol persona sospitosa de ser desafecta al nou règim imposat per les armes. El ‘Nuevo Estado’ concebia l’Administració com el braç executor dels seus designis polítics i, com a tal, havia de ser obedient, disciplinada, lleial i acrítica.

Barcelona s’havia convertit en un objectiu estratègic del nou règim, tant per l’emergència d’una classe obrera combativa com per ser la punta de llança de formacions polítiques que aspiraven a majors quotes d’autogovern. I el seu Ajuntament, amb un gran nombre de funcionaris i un alt nivell de competències de gestió assolides, era una de les institucions més importants de l’Estat.

Marc Gil analitza, amb tot detall, el procés de depuració que va afectar el consistori barceloní entre els anys 1939 i 1940 quan 7.100 treballadors públics van ser expedientats i es van presentar càrrecs contra prop de 2.500. I també descriu les estratègies de la corporació municipal per garantir el funcionament dels seus serveis enmig d’un procés de tal magnitud.

La depuració, conclou l’autor, va ser una operació massiva i exhaustiva, minuciosament dissenyada per detectar i eliminar la més mínima esquerda en el monòlit del ‘Nuevo Estado’.

Marc Gil Garrusta

Marc Gil Garrusta és doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Fa classes d’Història Contemporània i Món Actual als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i és membre del grup IdentiCat (Llengua, cultura i identitat en l’era global) d’aquesta universitat.

Recull de premsa

Article a l'Ara - 27/2/2016

Reportatge a El Quadern d'El País - 14/9/2017

Ressenya a La Vanguardia - 13/10/2017

Article a El Periódico  - 26/4/2017

Article a Ara - 27/4/2018